Wat is satesaus?

Wat is satesaus?

Satesaus, ook wel bekend als pindasaus, is een smaakvolle en romige saus die oorspronkelijk uit Indonesië komt. Deze saus is vaak een essentieel onderdeel van de Indonesische en Nederlandse keuken geworden. Het belangrijkste ingrediënt van satesaus is pinda, wat zorgt voor die rijke en nootachtige smaak. De saus is meestal mild pittig, maar de scherpte kan variëren afhankelijk van het recept.

Hoe wordt satesaus gemaakt?

Satesaus wordt bereid door pinda’s te malen tot een pasta en deze te mengen met verschillende ingrediënten zoals knoflook, ui, sambal (een pittige chili-pasta), kokosmelk, suiker en kruiden. Het mengsel wordt vervolgens gekookt tot het dikker wordt en de smaken goed vermengd zijn. Dit resulteert in een gladde en romige saus met een perfecte balans tussen zoet, zout en pittig.

Hoe wordt satesaus gegeten?

Satesaus kan op verschillende manieren worden gegeten en is een veelzijdige toevoeging aan tal van gerechten. Hier zijn enkele populaire manieren om satesaus te gebruiken:

 1. Saté: De meest bekende toepassing van satesaus is bij saté. Saté is een gerecht van gemarineerd vlees (vaak kip, varken of rund) dat op spiesjes wordt geregen en gegrild. De satesaus wordt dan als dip of als topping over de saté gegoten.
 2. Gado Gado: Dit is een Indonesische salade gemaakt van verschillende gestoomde groenten, zoals sperziebonen, kool en aardappelen, geserveerd met een royale hoeveelheid satesaus.
 3. Bami en Nasi: Satesaus kan worden toegevoegd aan gebakken noedels (bami) of gebakken rijst (nasi) voor extra smaak.
 4. Kroketten: Sommige mensen dippen zelfs hun kroketten in satesaus voor die extra kick.
 5. Als marinade: Satesaus kan ook dienen als een heerlijke marinade voor vlees of tofu voordat je het grilt of bakt.

Satesaus in Nederland

Satesaus heeft een bijzondere plaats in de Nederlandse keuken. Dankzij de koloniale geschiedenis van Nederland met Indonesië, is satesaus hier al lange tijd populair. Het wordt vaak geserveerd bij de traditionele Nederlandse snack, de “friet speciaal,” waarbij de saus over friet wordt gegoten. Ook is satesaus een favoriete toevoeging aan de barbecue in Nederland.

Zelf satesaus maken

Hoewel je satesaus in de supermarkt kunt kopen, is het ook leuk en gemakkelijk om het zelf te maken. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

Ingrediënten:

 • 200 gram pinda’s (ongezouten)
 • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
 • 1 ui (fijngehakt)
 • 1 eetlepel sambal (pas de hoeveelheid aan naar jouw pittigheidsvoorkeur)
 • 200 ml kokosmelk
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 2 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
 • 1 eetlepel olie
 • Zout naar smaak

Instructies:

 1. Rooster de pinda’s in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
 2. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook en ui tot ze zacht zijn.
 3. Voeg de geroosterde pinda’s, sambal, kokosmelk, suiker en ketjap manis toe aan de pan. Laat het geheel sudderen en roer regelmatig tot de saus dikker wordt.
 4. Proef en voeg zout toe naar smaak.
 5. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen voordat je deze serveert.
Wat is satesaus?
Schuiven naar boven